Recept

Tips! Sök alla inlägg om mat och dryck genom att välja kategori “Mat & dryck”.

1. MOJITO
Du börjar med att pressa en halv lime i ett högt glas, tillsätter ett par teskedar socker och rör om. Därefter knökar du ned ett par kvistar mynta och krossar beslutsamt alltsammans med hjälp av ett lämpligt redskap. Häll på 4-6 cl ljus rom, tillsätt is och fyll upp med sodavatten. Voilá.

 

2. GRAPEFRUKTSALLAD MED MYNTA

Räkna en halv blodgrape per person. Skala, klyfta och riv av det vita innanskalet från klyftorna. Skär klyftorna i bitar. Hacka eller riv myntablad. Blanda med grapefrukten. Sockra ev. lite lätt med brunt socker.

 

 

3. FLÄSKKOTLETTER MED SALVIA

Du behöver för 4 personer:
4 st fläskkotletter
ca 8 blad färsk salvia
2 dl grädde
finmald svartpeppar, efter behag
örtsalt, efter behag
rapsolja att steka i

Peppra kotletterna. Bryn dem i ett par minuter på varje sida. Sista minuten låter du salviabladen steka med i pannan. Därefter häller du på grädden och smakar av med örtsaltet. Låt puttra på svag värme ca 5 minuter. Servera med kokt morot, kanske smörstekt med lite persilja för den som orkar, och med pressad potatis eller jasminris.

 

4. JORDGUBBSSALLAD MED CITRONMELISS


Skiva jordgubbarna i ganska tunna skivor. Sockra lätt och häll på en skvätt äppelcider. Riv itu ett gäng blad av citronmeliss. Blanda med jordgubbarna.

 

5. KIRSKÅLSOMELETT

 

 

 

 

 

Du behöver för 2 hungriga personer:
2 gula lökar
1 rejäl knippa kirskålsblad
3 ägg
1,5 dl vatten eller mjölk
rapsolja el. olivolja att steka i
örtsalt och ev. tabasco att krydda med

Skär löken och bryn den i oljan i några minuter i en gjutjärnspanna.
Skär kirskålsbunten i centimeterbreda strimlor, även stjälkarna kan
användas, åtminstone en decimeter. Lägg kirskålen i stekpannan
när löken är nästan färdigbrynt. Rör om. Efter någon minut kan man sänka värmen och hälla över de ihopvispade äggen, vattnet (eller mjölken) och kryddorna. Lägg lock över stekpannan och rör efter några minuter lite på ytan med en trägaffel eller annat lämpligt redskap så att omelettsmet som inte ännu stelnat rinner ned. Slå av värmen och låt stå under lock tills omeletten stelnat rakt igenom. Servera t.ex. med tomatskivor.

 

6. OGRÄSCAESAR


Du behöver för 4 personer:
Till salladen
0,5 liter kirskål
0,5 liter maskrosblad
0,5 liter ruccola
1 liten bunt gräslök
ca 300 g strimlat bacon
3 msk rapsolja, eller annan neutral olja
brödkrutonger
1 dl hyvlad parmensanost

Till dressingen
2 äggulor
1 vitlöksklyfta, finahackad
2 sardeller, finhackade
1 dl rapsolja
1 dl olivolja
50 g riven parmensanost
3-4 msk mjölk
4 msk rödvinsvinäger
salt
svartpeppar

Skölj och blanda det gröna. Knaperstek baconstrimlorna och låt dem svalna på hushållspapper.
Vispa ihop äggulor, vitlök och sardeller till dressingen. Tillsätt oljan droppvis under vispning. Rör i övriga ingredienser och smaksätt med salt och peppar. Lägg i salladen i en skål. Vänd ner dressingen och krutongerna. Garnera med hyvlad parmensanost.

 

7. KÖRVELSOPPA


Du behöver för 4 personer:
2 msk hackad körvel
2 msk smör
1 liter hönsbuljong
2 äggulor + ½ dl vispad grädde
salt och peppar
några kokta morotsskivor
1-2 dl finhackad frisk körvel

Låt smör och körvel dra på låg värme. Häll på 1 liter hönsbuljong. Häll den heta buljongen på en blandning av äggulor och grädde. Smaka av med salt och peppar. Lägg i några kokta morotsskivor och finhackad frisk körvel. Värm upp, utan att soppan får koka.

 

8. MUSSELSOPPA MED BASILIKA OCH OREGANO

 

 

 

 

 

Du behöver för 4 personer:
1 nät blåmusslor
1 burk räkor (mängd efter tycke och smak)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 tetrapack krossade tomater
1 buljongtärning
1 dl riven morot
1 msk balsamvinäger
oregano, ca 1 msk torkad
basilika, gärna färsk – fyra, fem blad
2-3 dl vispgrädde
pressad citron
örtsalt, svartpeppar
1 nypa socker

Bryn löken och häll därefter på tomatkrossen plus ytterligare några deciliter vatten. Lägg i morot, buljong, vinäger och kryddor. Låt koka minst 30 minuter. Häll därefter i grädden och citronen. Lägg i musslorna och låt dem koka i fem minuter. Lägg i räkorna den sista minuten före servering.

 

9. PEPPARROTS- OCH MANGOSALSA
Du behöver för ca 3 dl salsa:
1 msk riven, färsk pepparrot
1 dl mangotärningar
1 krm örtsalt
2 dl gräddfil
2 msk hackad persilja

Blanda alla ingredienserna och låt stå i kylskåpet en stund. Salsan passar till nästan allt stekt och grillat.

 

10. VILDA FÄRSBIFFAR MED TIMJAN
Du behöver för 4 personer:
500 g nötfärs (blir 8 små biffar)
1 ägg
2 msk ströbröd
finmald svartpeppar, efter behag
örtsalt, efter behag
1 msk viltfond
3-4 torkade enbär
1 tsk torkad timjan

Till sås:
1 msk viltfond
1 dl vispgrädde
ca 1 tsk soya
ev. ca 1 msk maizena
örtsalt och peppar efter behag

Blanda färsen med alla ingredienserna utom enbären. Forma 8 små biffar. Stöt enbären i en mortel. Stek enbären tillsammans med biffarna i smör. Biffarna behöver ett par, tre minuter på varje sida beroende på tjocklek och form. Ta ur biffarna ur pannan och häll i ca 1 dl vispgrädde. Vispa runt och krydda med en msk viltfond, ca 1 tsk soya samt örtsalt och peppar efter behag. Red ev. med maizena utblandad med lite vatten. Späd med vatten till önskad tjocklek på såsen. Servera biffarna med kvistar av färsk timjan, kokt mandelpotatis och rårörda lingon.

 

11. CHERVIL GARDEN SOUP

För ca 4 personer:
1 gul lök
1 halv, liten purjolök
1 morot
strimlad vitkål, ca 1 dl
1 röd paprika
hönsbuljong, 8 dl
färsk eller fryst dansk körvel
vitlöksblast (kan ev. alterneras med gräslök eller en pressad klyfta vitlök)
1 tsk torkad dragon
två tsk Worcestershiresås
1 dl vitt, torrt vin
1 dl grädde
örtsalt och svartpeppar

Bryn en hackad gul lök och en hackad, halv liten purjolök i smör och lägg sedan löken i en gryta. Skär en morot i tunna stavar och skär 1 röd paprika i små bitar. Strimla vitkål så att du får ca 1 dl. Fräs sedan morot, paprika och vitkål i smör. Lägg alla grönsakerna i grytan och häll på 8 dl hönsbuljong, 1 dl vitt vin och två teskedar Worcestershiresås. Finklipp dansk körvel och vitlöksblast och häll därefter i ca en halv dl av vardera samt dragonen i soppan. Krydda med örtsalt och svartpeppar efter behag. Låt soppan koka svagt i ca tio minuter. Häll på 1 dl grädde och låt sjuda några minuter till.

 

12. GNOCCHI

4 portioner:
500 g kokt, kall potatis (helst en mjölig sort)
1,5 dl vetemjöl
1-2 äggulor
1 tsk salt

Blanda ingredienserna till en deg och lägg på mjölat bord. Dela degen i fyra delar. Rulla varje del till en fingertjock rulle. Dela varje rulle i 15 bitar, 2-3 cm. Tryck till varje bit med en mjölad gaffel. Sjud bitarna i lätt saltat vatten i ca 2-3 minuter eller tills de flyter upp.

 

Servera med t.ex. riven parmesan, finklippt persilja och lite olivolja.

 

 

 

 

13. PESTO GENOVESE

1 näve pinjenötter eller solrosfrön
2 krukor basilika
1 dl riven Parmesano Reggiano
2 klyftor vitlök
2 dl olivolja
1 nypa salt

Rostade nötter eller frön blir godast. Stöt basilika och nötter eller frön i en mortel. Lägg i pressad vitlök och lite av oljan. Fortsätt att stöta. Tillsätt sedan den rivna parmesanosten och rör om. Fortsätt att hälla i olja lite i taget tills önskad konsistens har uppnåtts. Smaka av med salt och ev. nymalen svartpeppar. Peston håller ca en vecka.

 

14. HET PASTA MED RÄKOR

 

 

Du behöver:
Gul och röd parika
Crème fraiche smaksatt med chili
Skalade räkor
Olja att steka i

Skär röd och gul paprika i små bitar. Stek i olja till paprikan mjuknat något. Häll över crème fraiche smaksatt med chili. Låt såsen sjuda. Koka pastan. Några minuter innan servering: häll i de skalade räkorna i såsen och låt dem bli varma. Häll i pastan i såsen och rör om. Servera med ruccolasallad på eller vid sidan av.

 

15. LAVENDEL-LAMM

Du behöver för ca 6 personer:

Lammstek om ca 1,5 kg
2 msk olivolja
2 vitlöksklyftor
1 tsk flingsalt
svartpeppar
Några kvistar färsk rosmarin
Ett par färska lavendelblommor
Några kvistar citrontimjan
Steksnöre att binda steken med (för att den skall tillagas jämt)

Sätt ugnen på 200°. Finklipp örterna och stöt därefter alla kryddorna och saltet i en mortel tillsammans med olivoljan. Skala och dela vitlöksklyftorna i mindre bitar. Gör fickor med en vass kniv på lämpliga ställen i köttet och stick in vitlöksbitarna.

Gnid in köttet med kryddblandningen. Bind upp steken med snöret så att steken blir jämntjock. Lägg steken i en form och sätt i mitten av ugnen. Köttet skall få en temperatur om 65-70 grader, beroende på om man vill ha köttet lite rosa eller helt genomstekt. Det tar ca 1,5 timmar. Låt den färdiga steken vila i smörpapper i 20 minuter.

Chervil Garden – trädgårdsbloggen. För inspiration till odling och matlagning.