Köksträdgården

Här kan du följa köksträdgården vecka för vecka under sommaren 2012.

Vecka 33:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rotfruktsskörd: morötter harlekin (oranga, vita, lila och gula) samt rödbetor. Nästan alla morötterna har blivit angripna av morotsflugans larver.

 

Vecka 32:

Det är i princip bara rotgrönsaker kvar i odlingslådan. Allt annat är uppätet – av oss eller av sniglarna. Planteringshörnan har fått flytta till förmån för en bänk i det varma hörnet. Från bänken kan man ana doften från lavendeln som planterats i gruset vid växthusets sydsida.

 

 

I juli blev det för varmt för squashen i växthuset. Den agreps av mjöldagg och planterades ut på friland. Gräsklipp ger plantan ett välbehövligt kvävetillskott.

 

 

 

 

Trots flytt och mjöldagg kommer nya blommor och frukter.

 

 

 

 

 

 

Köksträdgården har fått en filial i rhododendronrabatten. Här har amerikanska blåbär, “Emil” och “Northland”, planterats. I första hand för att ge bär naturligtvis, men också för att fylla ut det glesa grenverket mellan buskarna som i sommar blivit (måttligt) beskurna.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vecka 31:

Alla som läser trädgårdsböcker vet att odlingsråden skiljer sig från bok till bok. Det är inget undantag när det gäller beskärning. Men just nu följer jag David Squires “Beskära buskar & träd” (Albert Bonniers Förlag).

 

 

 

Enligt boken skall svarta vinbärsbuskar, som fått några år på nacken, beskäras direkt efter skörden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Den 2 augusti skördade jag.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I enlighet med boken kapade jag en tredjedel av all gammal ved ned till basen. Beskärningen ger luft och ljus år busken. De bästa bären utvecklas på föregående års skott.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vecka 30:

 

 

 

 

 

 

 

 

Gurkört från grannen har slagit sig ned i vår köksträdgård. Det passar bra för här finns redan planer för nästa års örtagård.

 

 

 

 

 

Vecka 29:

 

Det var bara en tidsfråga. Rå-Väck-pinnen stod 40 centimeter ifrån rödbetorna istället för de kommenderade 30 centimetrarna. Då passade rådjuren på att beta av rödbetsblasten. Vi har dock hunnit att skörda en del betor, som var ljuvligt goda.

 

 

Vecka 28:

 

 

 

 

Köksträdgården

 

 

 

 

 

 

 

Skörd av röda vinbär.

 

 

 

 

 

 

Vecka 27:

 

 

 

 

Skörd av vitlöken som sattes i november förra året.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vecka 26:

 

 

Skörden en kväll i början av juli: tomat Pendulina Red, körbärstomat Golden Nugget, smultron och slutligen lite mynta till…

 

 

 

 

 

 

 

…en “Mynta Bianco”: krossad mynta, is, Martini bianco och några droppar pressad lime.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vecka 25:

 

 

 

Omsådd av sallad och spenat. VEM har ätit min danska körvel?!! Rödbetorna ser fina ut och harlekinmorötterna likaså. Smultronen både blommar och ger frukt (till vänster i bild).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vecka 24:

Potatisprov inför midsommar:

Cherie är inte klar, medan “matpotatis”, d.v.s. potatis från mataffären av okänd art, är skördeklar och utsökt god.

 

 

 

 

Vecka 23:

Midsommarpotatisen är på gång, bredvid vitlöken och pepparroten (längst till höger).

Spenaten med röda nervtrådar blev smakmässigt inget favorit hos oss. Men den ser fin ut i sallader.

Och så midsommardillen..

 

 

 

 

 

vecka 22:

Spenat, rädisa och rabarber (bild nedan) har skördats. Prydnadskrassen i förgrunden har tagit stryk av kylan och nästan gett upp. Längst till vänster i bilden: rosmarin som övervintrat inomhus.

 

 

Rabarber

 

Vecka 21:

Nu har det kommit lite grönt i alla sårader i odlingslådan.

Bakom lådan blommar de vilda smultronen som får växa in från staketet.

Den röda och den svarta vinbärsbusken, som båda beskars i höstas, blommar också.

I krukan längst fram samsas blomsterkrasse och citrontimjan.

 

Vecka 20:

Midsommarpotatisen är på gång. Men den här idén att kupa potatisen med gräsklipp – funkar den verkligen?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Frilandet” har fått en kant av tagetes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spenaten har kommit längst.

 

 

 

 

Vecka 19:

 

Plocksallaten och rädisorna är på väg upp i odlingslådan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Libbsticka.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vecka 18:
Efter att växthuset kommit på plats har även området runt om blivit omgjort. En odlingslåda i trä har satts ihop, gjord av överbliven bastupanel och några vinkelbeslag. Nytt gräs har såtts vid trappan till altanen.

Rabarbern är på tillväxt och vitlöken som sattes i november kom upp i mars. Längst bort skymtar gräslöken. Mellan vitlöken och gräslöken skall några potatis, Cherie, sättas.

Chervil Garden – trädgårdsbloggen. För inspiration till odling och matlagning.