Quattro stagioni – med extra allt, tack.

Det fanns en tid när min syn på årstidens växlingar var tämligen binär; det var sommar eller inte sommar. Icke-sommar var bara en transportstäcka till den tid på året som betydde fullt ös och livet på riktigt. Hösten innebar ett vemod över att det nu var som allra längst till nästa sommar och att tillvaron tills dess skulle ha jämn, småtrist och kommunalgrå ton.

Gräsmattan klippt till 6 cm för vintervila.

Med en trädgård kommer en sådan syn helt på skam. Det blir så tydligt att varje årstid driver på processer och att allt i naturen är föremål för en ständig förändring.  Och ärligt talat, alternativet är väl egentligen inte så lockande? Tänk om vi året om skulle vandra på brunbrända gräsmattor i oset av grillad flintastek, kliandes på myggbetten och med en ständigt malande allsång i öronen, i sällskap av Sommar-Ernst, dragandes på sina besynnerliga, rostiga blomkorgar som han så händigt knåpat ihop. Nä-ä. Varje årstid har sin tjusning.

Hjärtbergenia, lupin, lammöron och silverarve.

Inte på något annat ställe i min trädgård illustreras årstidernas växlingar så mycket som i stenpartiet. Där får naturen styra det mesta av innehåll och tempo. Vintergrönans blå blommor och påskliljorna är först ut på våren.  Hjärtbergenians rosa spiror dominerar ett tag, innan silverarvens vita små klockor följs av förgätmigej och jättedaggkåpa, medan paradisbusken förbereder sin blomning. Vid midsommar blommar lupin, prästkragar och käringtand. Lammöronen är som gosigast i juli, då också taklöken ser ut att trivas som bäst. Kärleksörten börjar förbereda sig för att vara som ståtligast i början av september.

När luften svalnar och har blivit fuktig och frisk singlar de första gula björklöven ned på den grå graniten och bildar mosaik på ytan i den lilla dammen. Vid tiden för den första snön tronar vintergönan i ensamt majestät på klipphällen, vars siluett blir tydligare under de kallaste månaderna. Så kommer de första värmande solstålarna – och allt börjar om igen.

Stenpartiet i höstskrud.

 

Sorry, the comment form is closed at this time.

Chervil Garden – trädgårdsbloggen. För inspiration till odling och matlagning.