Bära eller brista

Bär är årets trend i min trädgård. Det bara blev så.

Physalis som jag odlat ett par år bjuder inte längre på nyhetens behag. De sista, spruckna bären fick jag kratta upp från växthusgolvet och slänga. Ingen var intresserad av att äta dem längre. Dags att ladda om med nytt och spännande.

Årets stora nyhet är gojibär (Lycium barbarum), med det kanske mindre kända svenska namnet bocktörne, vars bär ju ska vara så vansinnigt nyttiga och sprängfulla med antioxidanter. På fröpåsen rekommenderas tidig sådd (januari-mars) och alltså står det en rad spirande små gojiskott i köksfönstret. Sorten heter Shanghai Express och ska förhoppningsvis ge bär med början i augusti.

Årets andra bärtillskott kommer från morbror Gunnars kolonilott i Västerås. Där odlar han havtorn (Hippophaë rhamnoides) så det står härliga till. Havtorn är tvåbyggare, det vill säga man behöver både en han- och en honplanta för att det ska bli några bär. Jag har nu två buskar av ett kön och en buske av ett annat — och har ingen aning om vilken buske som är hane och vilken som är hona.  Detta ska jag dock tydligen kunna lura ut när buskarna, förhoppningsvis, går i blom.  Liksom gojibären ska havtornsbären bjuda på stor koncentration av C-vitamin. Med buskarna, som jag fick i höstas, kom också ett tips om hur man ska få av de gula små rackarna från de taggiga grenarna: man klipper av grenar och stoppar i frysen. Väl frusna trillar bären lätt av.

I strategin att skapa en latmansträdgård, ett självspelande piano med lite gödseltillförsel då och då, passar både havtorn och goji bra. De är båda fleråriga. Andra bär i trädgården är blåbär, smultron och vinbär. Om jag verkligen tror på strategin med latmansträdgården? Tja, det får bära eller brista.

 

 

Sorry, the comment form is closed at this time.

Chervil Garden – trädgårdsbloggen. För inspiration till odling och matlagning.