Rodnande persikor

Det har varit en lång väntan sedan de små, söta rosa blommorna kom på persikoträdet redan i april och fick skyddas med säckväv mot frosten. Med lite hjälp med pollineringen medelst topsning har persikoträdet av sorten Frost nu burit fram fyra frukter, varav en är normalstor jämfört med de man köper i affären. Den större frukten har nu i augusti fått en lätt rodnad.  Från början var det ca 10 frukter, men de övriga 6 föll av när de nått en storlek av ett körsbär. Kanske valde trädet att satsa ordentligt på några få frukter istället?

Persikoträdet, som var beskuret redan vid köpet, planterades för ganska exakt ett år sedan och har klarat vintern bra i rabatten vid söderväggen. Efter diverse planer på att spaljera upp trädet har jag hittills låtit det växa naturligt. Det är vackert som det är och skänker hela trädäcket mer liv och form. Eftersom trädet står intill väggen är det förhållandevis lite regnvatten som når in. Denna varma sommar har jag under soliga perioder vattnat trädet varannan dag.

I det vilda kan persikoträdet bli upp till 6 meter högt. (Det vore nog i och för sig lite väl maffigt för vårt trädäck.) Människan har mumsat persikor så länge att ingen längre vet hur länge eller varifrån persikan ursprungligen kommer. Att persikan fanns och uppskattades i Kina för 6.000 år sedan verkar vara den rådande uppfattningen.  Där har trädet fått symbolisera allt som är gott – våren, långt liv, odödlighet, äktenskap, fruktsamhet, rikedom, välgång. Blomman symboliserar unga flickor – puberteten kallas persikoblomsgalenskap.*

Att persikan trots sitt ursprung fått namnet “persiskt plommon” (Prunus persica) beror på att det var i Persien som den grekiska armén under den Alexander den store stötte på trädet på 300-talet f. Kr. Trädet spreds sedan med romarna som betraktade frukten som absolut lyx. En persika kunde kosta motsvarande 900 kr i dagens penningvärde. Till Sverige kom persikan först på 1500-talet. Det kan inte ha varit mindre lyx att äta specialimporterade persikor i Sverige på den tiden.

Nuförtiden finns några få härdiga sorter som klarar av den svenska vintern. Sorten Frost är alltså en av dem. Lyx eller ej, värdet på min skörd kan jag inte uppskatta i penningvärde.

*Källa: www.shenet.se

 

 

Sorry, the comment form is closed at this time.

Chervil Garden – trädgårdsbloggen. För inspiration till odling och matlagning.