Även du, min krokus

Även du, min krokus, verkar har kommit av dig när kylan slog till igen. Ändå har krokusen ett snillrikt system för att klara just kyla och vårvinterns prövningar. Den höga sockerhalten i växtsaften hindrar att blomman fryser så fort, precis som glykolen i bilens kylare motverkar isbildning.

Ett ombildat blad blir till en strumpa som skyddar mot kyla och umbäranden när plantan borrar sig upp genom skorpan av vinterhård jord och löv. Väl uppe blommar varje lök bara en gång. Den bildar istället sidolökar som får blomma året därpå – om det finns tillräckligt med näring.

Krokusen skall helst gödslas årligen och vill ha en varm, solig och dränerad växtplats. En sparsam eller blek blomning kan dels bero på näringsbrist, dels på att lökarna har satts för ytligt. Råden om sättdjupet varierar, men ett snitt av rekommendationerna verkar vara ca en decimeter.

Släktnamnet Crocus kommer från det grekiska ordet krokos, som betyder tråd eller fiber. Det syftar på blommans märkesflikar, d.v.s. delen längst ut på det tredelade honorganet. Och det är just dessa märkesflikar på Crocus sativus, saffranskrokusen, som genom årtusenden gett upphov till en omfattande odling och handel – av äkta och förfalskad vara – för att inte tala om mytbildningen beträffande saffranets medicinska och hudvårdande egenskaper.

Idag finns de största saffransodlingarna i Iran, där saffranskrokusen har sitt urpsrung. Även Spanien är en stor producent av saffran.

Det krävs 100-200 krokusblommor för ett gram torkad saffran. Blommornas pistillerna måste pillas ut samma dag de plockats. Från pistillerna skall stiften och märkena eventuellt också skiljas åt, beroende på saffranets kvalitet. Sedan skall märken och stift genast läggas på tork.

Om du blivit smickrad av ett “special price, only for you” på någon marknad runt Medelhavet och slagit till på en burk med gult innehåll, som försäljaren påstår är saffran till fyndpris, ja, då har du garanterat blivit bedragen. “Fyndpris” på ett kilo äkta saffran i slutet av förra året, när saffransskördarna varit goda, var drygt 25.000 kronor, vilket är ungefär halva det normala priset.

Våra vanligaste trädgårdskrokusar, bägarkrokus (Crocus chrysanthus) och vårkrokus (Crocus vernus), kan tyvärr inte bidra med någon saffran. Men de är en bekräftelse på att våren är här – och det är i alla fall mycket värt för alla oss som längtar efter grönare tider.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Chervil Garden – trädgårdsbloggen. För inspiration till odling och matlagning.