Den krassa verkligheten

Visserligen har dagen blivit ca 1,5 timma längre sedan i slutet av december, men det dröjer ännu en tid innan det verkligen känns att det blivit ljusare. En för tidig sådd nu ger långa, rangliga plantor som sträcker sig efter ljuset.

För den otålige odlaren finns det dock ett knep att snabbt nå tillfredsställelse: odla smörgåskrasse. De små krassefröna är fyllda av växtkraft och är så ivriga att gro att de inte bryr sig om var de hamnat. De behöver bara lite fukt och lite ljus. En del odlar på bomull, en del på hushållspapper - som dock kan torka ut lite väl snabbt.

Jag har valt att odla på jord i en grund kruka. Efter tre dygn har krassen vuxit hela tre centimeter. Jag strödde fröna ovanpå jorden och lät plastolie ligga över i ett dygn tills fröna började gro. Det skall ta 10 dagar att få färdig krasse står det på fröpåsen, men vad jag förstår kan det gå ännu fortare.

Den kanske inte ser så mycket ut för världen och den duger i stort sett bara till att ätas au naturel, men folkhälsan hade troligen haft en annan utveckling om vi tidigare odlat mer krasse. För trots att den kan odlas inomhus hela året, på en liten yta och endast med vatten som tillsats, innehåller krassen rent tekniskt sett, mätt per 100 gram, lika mycket C-vitamin som apelsin.

Det var därför inte så tokigt att Carl Fredrik Hoffberg, hofmedicus och Linnés kollega, redan 1784 i “Anwisning til Wäxt-Rikets kännedom” beskrev krassen som en “hälsosam sallat, drifwer urin, botar skjörbjugg, som hela denna class: fröen stötte med wattn eller olja til salwa, borttaga hufwudsår hos barn, då den påstrykes”.

Vad har smörgåskrassen gemensamt med prydnadskrasse, t.ex. slingerkrasse? Ingenting, förutom namnet. De är inte släkt; smörgåskrassen (Lepidium sativum) tillhör släktet krassingar och kommer från Medelhavsområdet och slingerkrassen tillhör krassesläktet Tropaeolum som kommer från Central- och Sydamerika. Förvillande så det förslår.

Prydnadskrassen är lite petig med i vilken jord den står och i vilket ljus och i vilken temperatur, medan smörgåskrassen, som sagt, växer av lite vatten. Tala om odling für alle.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Chervil Garden – trädgårdsbloggen. För inspiration till odling och matlagning.